Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus⁣ lijkt wel een oneindig lange zenuw die de meeste van onze belangrijke organen verbindt met onze hersenen.⁣
⠀⁣
Het is de langste craniale zenuw in ons lichaam, en er is er ééntje aan de rechter kant én aan de linker zijde. Deze zenuw is verantwoordelijk voor een groot deel van onze body-mind verbinding. Het functioneert als een soort vertaalsysteem tussen lichaam en gewaarzijn, in mensentaal vertaald: je buikgevoel.⁣
⠀⁣
The vagus nerve is the “queen” of the parasympathetic nervous system. The “rest and digest” or the chillout nerve. So the more we do things to activate the vagus nerve (like deep breathing), the most we combat the effects of its opposer, the sympathetic nervous system – the “fight or flight”, rushing around, have to do something, stress releasing one.⁣
⠀⁣
Als de vagus zenuw in balans is dan:⁣

▪️ vertragen ademhaling en hartslag⁣
▪️ wordt de bloeddruk lager
▪️ ondersteunt innerlijk rust en helderheid⁣
▪️ deze zenuw controleert ook de onwillekeurige spieren van het spijsverteringsstelsel⁣
▪️ smaakzin⁣
▪️ slikbeweging en vermogen om te spreken⁣
▪️ buik-hersen verbinding⁣
▪️ vermindert ontsteking⁣

Door angst en/of door trauma kan deze zenuw heel erg verstoord zijn met heel wat nare gevolgen… Door activiteiten te ondernemen die jou ontspannen zal je vagus zenuw eerder werken in de richting van bovenstaand lijstje.

wat is de nervus vagus

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.