Brain food

Eet je brein fit

Zijn er voedingscomponenten die specifiek gunstig zijn om uw brein gezond en fit te houden? Dat voeding daarbij een belangrijke rol speelt, net als bij andere ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten, is wel duidelijk. Wat het dan specifiek moet zijn is echter nog minder duidelijk en er wordt dan ook volop onderzoek naar gedaan.

Waar de laatste jaren onderzoek is naar gedaan is vis. Een portie vis per week – het liefst een vette vissoort die rijk is aan omega 3-vetzuren zoals zalm, makreel en tonijnverlaagt de mentale achteruitgang en kans op dementie. Voedingssupplementen met visolie hebben mogelijk ook een positief effect bij mensen die al met cognitieve klachten te maken hebben. Voor B-vitamines zoals foliumzuur uit groene groenten, fruit en volkorenproducten en vitamine B12 uit dierlijke producten, is nog geen sluitend bewijs geleverd dat ze een gunstig effect hebben op het mentale functioneren, al zien de onderzoeken er wel veelbelovend uit.

Ook vitamine D is mogelijk gunstig. Niet alleen voor je botten en spieren, maar ook voor je hersenen. Zo blijkt uit onderzoek dat een goede vitamine D-status gerelateerd is aan minder cognitieve achteruitgang en minder dementie. Als het vitamine D-gehalte in je bloed te laag is, is een supplement dus aan te raden en voor ouderen is een vitamine D supplement sowieso de aanbeveling. Voor een goede opname is het best om vitamine D te nemen in combinatie met vitamine K2.

Eet Mediterraans

Naast de hierboven besproken voedingsstoffen richt het huidige onderzoek zich meer en meer op totale voedingspatronen. Dat is ook logisch, want we eten geen individuele voedingsstoffen of voedingsmiddelen, maar een rijke combinatie daarvan, een voedingspatroon dus. Een voorbeeld daarvan is het Mediterrane voedingspatroon, wat rijk is aan veel verse groente en fruit, peulvruchten, olijfolie, noten en zaden, vis, kip en volkoren producten.

Dit voedingspatroon is daarmee tevens rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals de bovengenoemde omega-3 vetzuren en B-vitamines en ook antioxidanten (zoals bijvoorbeeld vitamine C en vitamine E) die schadelijke stoffen vervangen en daarmee (chronische) ontstekingen tegen gaan. Uit onderzoek blijkt dat het Mediterrane voedingspatroon mogelijk helpt om je brein te beschermen.

Begin nu!

Het is nooit te laat om te beginnen, ook op latere leeftijd kunnen er nog nieuwe verbindingen tussen hersencellen gelegd worden. En denk niet ach, dat komt later wel als ik ouder ben of klachten krijg, want het is ook nooit te vroeg om te beginnen! Voeding heeft een lange termijn invloed: het grote en gevaarlijke effect van ongezond eten is pas na 10 tot 15 jaar zichtbaar, dan treden de ziektes op.

Dus begin nu! Daarnaast is niet alleen de voeding van belang, maar ook andere leefstijlfactoren zoals voldoende beweging, mentale uitdaging en slaap. En daarvoor geldt hetzelfde, begin nu! Het is echter zeker niet makkelijk om jezelf, iedere dag weer, aan de richtlijnen te houden. Grote veranderingen hou je moeilijker vol, dus begin met kleine stapjes, kijk welke gezonde producten je relatief makkelijk toe kunt voegen aan je dieet.

mediteraans voedingspatroon gezonde voeding vette vis

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.