Adem door de neus!

Ademen door de neus is een simpele maar bijzondere tool om je gezondheid een boost te geven.  Als we rondom ons naar de mensen kijken, dan zien we vooral twee terugkerende fenomenen:

  • Veel mensen ademen teveel, dus te snel of aan een te hoge frequentie.
  • Veel mensen ademen door hun mond. Het gemakkelijkste is te onthouden dat de mond dient om te eten en de neus om te ademen.

In- en uitademen door de neus heeft heel wat voordelen waaronder: Als je ademt door de neus is de weerstand tot 50% groter dan wanneer je ademt door de mond. Deze grotere weerstand heeft een positief gevolg voor het opnemen van zuurstof door de longen. Bij het ademen door de neus is er ook een verwarmend en bevochtigend effect op de koude lucht die vol zit met bv. stofdeeltjes of pollen, misschien zelfs virussen en bacteriën die aanwezig zijn in je omgeving. Zo wordt deze eerst gefilterd, verwarmd en bevochtigd doorheen alle kanalen van de neus zodanig dat wanneer de lucht in de longen aankomt, deze veel zuiverder is.

Het stukje neus dat we aan de buitenkant zien is maar een minuscuul deel van het volledige orgaan. Binnenin bevindt zich namelijk de neusholte die de eerste-lijn defensie vormt voor het tegenhouden van eventuele invasies. Wanneer je er voor het eerst op begint te letten om door de neus te ademen, kan het zijn dat dit lastig lijkt. Dat is een teken dat je onbewust gewend bent geworden aan het door de mond ademen. Let jij op je ademhaling? Misschien wel eens interessant om bij stil te staan!

voordelen van ademen door de neus

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.