Immuniteit en Covid-19 deel 1

Virussen zijn niet-levende microscopisch kleine deeltjes, die bestaan uit erfelijk materiaal, verpakt in een eiwitomhulsel. Ze hebben cellen van een gastheer nodig om zichzelf te kunnen repliceren. Om binnen te dringen in die cel gebruikt een virus bepaalde receptoren, en het soort receptoren is specifiek voor elk virus.

Bij het SARS-CoV-2 virus heeft recent wetenschappelijk onderzoek (november 2020) aangetoond dat er vier soorten receptoren zijn in ons lichaam waarlangs dit virus kan binnendringen. Deze receptoren bevinden zich vooral in de cellen van de longblaasjes, in de immuuncellen in de longen en in de neus. Dit is de reden waarom bij Covid-19 zoveel longklachten voorkomen.

Iedereen heeft deze receptoren, maar niet iedereen wordt geïnfecteerd, en als er infectie is wordt niet iedereen (even) ziek. Hoe komt dat?

De wetenschap heeft aangetoond dat bij mensen met bepaalde ziektebeelden of levensgewoontes meer van deze receptoren aanwezig zijn, waardoor deze mensen meer kans hebben op infectie en ziek zijn:

 • zwaarlijvigheid
 • diabetes
 • hyperinsulinemie
 • roken
 • hoge bloeddruk

Dit betekent maw dat we wel degelijk invloed kunnen uitoefenen op hoe kwetsbaar we zijn om een infectie op te lopen of ziek te worden, maar garanties zijn er nooit. Gelukkig kunnen we ook als we wel ziek worden het genezingsproces op een natuurlijke manier bevorderen, evenals het herstel achteraf. Want als dit virus je longen bereikt kan het wel degelijk grote schade aanrichten, zeker als je behoort tot bovenstaande risico groep.

Hoe kan je je nu best beschermen?

Zorg voor een goede metabole gezondheid door gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende te slapen/rusten. Bescherm je longen door niet te roken, regelmatig in de natuur te komen (bos is ideaal omdat er terpenen en terpenoïeden vrijkomen die antirvirale werking hebben en je longen beschermen) en overmatig medicijngebruik te vermijden. Daarnaast kan je met een aantal voedingssupplementen de verschillende receptoren te verminderen, waardoor het virus minder kans heeft om binnen te dringen.

 • Flavonoïden uit groenten, fruit en kruiden of een flavonoïdencomplex
  • hebben anti-virale werking
 • Lactoferrine:
  • sterk antimicrobieel en antiviraal
  • zorgt ervoor dat het virus ahw wordt uitgehongerd (ijzer)
  • remt cytokines
  • zowel preventief als curatief
 • groente thee (Camellia sinensis)
  • vermindert celstress
  • anti-inflammatoir
  • beschermt de longen
 • quercitine
  • uit Allium Sativum
  • sterk anti-viraal, anti-inflammatoir,anti-oxidatief

Daarnaast is het belangrijk om je algemene immuniteit op peil te houden. Wil je daar graag meer info over? Bekijk dan de gratis webinar over immuniteit door op onderstaande link te klikken:

>> Webinar immuniteit

immuniteit

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.