Blue Monday – Start de mentale detox (worksheet + gratis webinar)

‘Blue Monday’ is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2021 is dat maandag 18 januari. De term is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue” (neerslachtig, somber, down of depri zijn).

‘Blue Monday’ lijkt vooral een West-Europees en Noord-Amerikaans verschijnsel te zijn. In India vieren hindoes rond deze tijd hun “winterzonnewende” (de overgang naar langere dagen) met Lohri, Makar Sankranti en Thai Pongal. Zij bekijken deze donkere periode halverwege januari van de zonnige kant: vanaf nu vindt de zonsopgang elke dag weer vroeger in de ochtend plaats.

Helaas hebben we in het Westen niet de gewoonte om te leren omgaan met emoties. Om beter om te kunnen gaan met neerslachtigheid, verdriet, machteloosheid, moedeloosheid moet je ’emotionele en mentale’ spieren trainen.

Noem het gerust: “weerbaarheidstraining“.

Religieuze beleving kan hierbij een hulp zijn omdat je dan je ervaring kan kaderen binnen een groter geheel, binnen een ruimere betekenis. Maar ook yoga en meditatie bieden tools om je mentale weerbaarheid te trainen: een lichaam dat vrijer kan bewegen, kan ook makkelijker om met emoties en zal minder geneigd zijn om de spanning die ontstaat door emoties vast te zetten.

Meditatie en aandachtstraining helpt dan weer om enerzijds sneller te detecteren wanneer spanning blijft hangen, anderzijds om meer aandacht te geven aan wat wel werkt of aan het ruimere plaatje.

Om de “blues” tegen te gaan, lanceren we de detox challenge: zowel fysieke als mentale detox – waarin we tools aanreiken om zowel fysiek als mentaal weerbaarder te worden.

Download je mentale detox worksheet, een A4’tje waar je gedurende de hele week kan noteren
1) wat je die dag gedaan hebt (om het gevoel dat je niets gedaan krijgt tegen te gaan) en
2) waar je dankbaar voor bent (hier gaan we nog wat verder door op de dankbaarheidschallenge).

Verder volgt nog een gratis webinar waar we dieper ingaan op de mogelijkheden voor een fysieke en mentale detox en een challenge waar we vijf dagen lang iedere avond samen stilstaan bij ons fysieke en mentale welzijn.

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.