Waarom spreken we over authentieke yoga?

Authentiek betekent in ons geval dat we ons baseren op de oudste tradities. Zeker als het gaat over Pranayama en meditatie baseren we ons op de tradities uit de hooglanden van de Himalaya.
Eén van mijn belangrijkste inspiratiebronnen daarbij is zeker Swami Vidyadhishananda (op hun website vind je verschillende bronnen terug: hansavedas.org). Daar beschrijven ze hoe de traditie 5000 jaar terug gaat. Oorspronkelijk was het een orale traditie, later zijn er geschriften gekomen. Die geschriften gaan terug tot de originele yogi’s.

Een andere reden voor de noemer “authentiek” is omdat we de essentie, waar yoga nu eigenlijk over gaat, proberen mee te nemen in alle lessen en workshops die we aanbieden. Er zijn natuurlijk verschillende aspecten en het is onmogelijk om die allemaal in het kort uit te leggen maar wat essentieel is, is dat het gaat om je bewust zijn en je bewuster worden. Dat doen we door gebruik te maken van beweging, houding en ademhaling. Ademhaling is een middel om ons lichaam te verbinden met ons bewustzijn. Je zou kunnen zeggen dat het een middel is om lichaam en ziel met elkaar in contact te brengen.

Zelfs als we een simpele, fysieke oefening doen, ga ik mensen altijd uitnodigen om te voelen en te observeren. Om je bewust te worden dat er adem is en dat je lichaam ademt. Ik kan tijdens een wandeling voelen dat mijn lichaam ademt en dat het beweegt. Door mijn aandacht daar naartoe te brengen, regelt het zichzelf op een meer efficiënte manier. Zo kun je bijvoorbeeld stappen en praten tegelijkertijd. Als ik er met mijn bewustzijn naartoe ga, en zeker als dat geoefend is, dan wordt die ademhaling efficiënter, zodat alles beter en gemakkelijker voelt.

Deze twee punten zijn de voornaamste redenen waarom we bij PhysioYoga spreken over authentieke yoga.

Daarnaast hebben we de yoga aangepast aan wie wij zijn. Als je principes toepast, zoals het principe van bewustzijn of het principe dat ervoor zorgt dat energie vrijer kan stromen doorheen je lichaam, dan moet je die aanpassen aan je levensstijl, aan jouw manier van leven hier in het Westen. Als je yoga doet in een land waar de zon altijd schijnt en het dus ook warmer is, waar er minder stress en drukte is, waar er minder mensen zijn of je doet yoga in de natuur of je leeft zelf in de natuur, zonder stress, in een voedende omgeving (want dat is ook wat de natuur doet met ons, ons voeden. Niet enkel via wat we eten maar ook door wat er is en leeft in de omgeving.) dan kan je op een volledig andere manier yoga houdingen uitvoeren. Het is zelfs mijn ervaring, als ik op zulke plekken kom, dat ik minder nood heb aan de fysieke beoefening van yoga. Wanneer ik hier in Westerse omstandigheden leef, met meer spanning, druk en stress, dan heb ik een volledig andere vorm van yoga nodig om diezelfde toestand te kunnen bereiken binnenin mezelf.

Ook dat hebben we gedaan in PhysioYoga. We hebben ervoor gezorgd dat de voordelen van yoga toegankelijk worden voor mensen die hier wonen.

Doe jij al met ons mee?

Ontdek onze proef challenge en krijg 14 dagen toegang tot ons basisabonnement voor maar € 4,95!

Tot binnenkort!

Namasté

Bart

authentieke yoga physioyoga

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.