Is PhysioYoga verwarrend?

Als je begint met PhysioYoga, kan het best verwarrend zijn.

Ik sprak al verschillende mensen die een opleiding tot yogaleraar volgen, maar ook verschillende mensen uit de (para)medische wereld, osteopaten, kinesitherapeuten, fysiotherapeuten,… en die staan vaak versteld van wat we vertellen en dat wat we vertellen ook een grondige basis heeft. Een wetenschappelijke, anatomische en fysiologische basis. En dat dit geen common knowledge is, dat deze feiten niet wijd verspreid zijn en dat niet iedereen hiervan op de hoogte is. Meer zelfs! Dat wat we vertellen soms in contradictie is met wat er algemeen aanvaard wordt!

Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de positie van de onderrug die wij bij PhysioYoga altijd in zijn natuurlijke kromming proberen te houden (dus met een holle onderrug). In heel veel oefentherapieën, zoals yoga, is er de gewoonte om toch het bekken te gaan kantelen, de onderrug af te vlakken, de onderrug spieren te stretchen en echt te geloven dat dit goed zou zijn voor de wervelkolom. Het is niet zo dat je dit nooit eens kan doen en het kan wel eens deugd doen aan de onderrugspieren om die wat op te rekken maar eigenlijk is het verder helemaal niet aan de orde. Het zorgt zelfs voor heel wat klachten.

Wil je daar meer over weten, schrijf je dan zeker in voor onze lessen. We komen daar vaak op terug. 

Want wat ik eigenlijk met jullie wilde delen is dat al deze zaken vaak voor verwarring zorgen. Dit omdat we niets “zomaar” kunnen accepteren. Het is niet omdat iedereen op een bepaalde manier beweegt, dat die manier per definitie ook juist is. Je moet eigenlijk gaan kijken naar de biomechanische logica die er achter zit. Daarna kunnen we gaan kijken naar de energetische logica en zo zijn er nog meer lagen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan alle theorieën die verkondigd worden over chakra’s en over het energielichaam maar waar het om gaat is dat je zelf leert om fijngevoelig genoeg te worden om deze zaken zelf te kunnen waarnemen en niet zomaar iets te gaan accepteren omdat je het ergens het opgepikt of gelezen.

Ik nodig dan ook iedereen uit die bij ons les volgt om heel vaak de vraag “waarom” te stellen. Waarom is het zo en waarom is het niet anders? Soms zullen we niet meteen een antwoord kunnen geven en dan gaan we op zoek en leren we zelf bij. Het blijft dus voor iedereen belangrijk.

Het verwarrende komt dus vaak voort uit het naar antwoorden zoeken voor alle “waarom” vragen. Die antwoorden brengen ons vaak bij oplossingen die niet aansluiten bij wat algemeen aanvaard wordt.

Dus als je er voor openstaat om te worden uitgedaagd, om doorheen de verwarring te kijken, sluit je dan bij ons aan en we zullen samen op zoek gaan naar meer helderheid.

Wil je onze lessen graag uitproberen?

Ontdek onze proef challenge en krijg 14 dagen toegang tot ons basisabonnement voor maar € 4,95!

Tot binnenkort!

Namasté

Bart

blogpost yoga wat is physioyoga en hoe werkt het?

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.