Yoga voor wielrenners

Waarom zouden wielrenners aan yoga doen?

Wielrenners hebben niet de flexibiliteit van dansers, golfers of tennisspelers nodig. Ze zitten urenlang in dezelfde houding  ‘kromgebogen over het stuur tegen de wind…’
(voor de mountainbikers onder jullie is het ook interessant om verder te lezen)

Heel wat wielrenners hebben last van knagende rugpijn enerzijds door de specifieke houding waarin ze zitten, anderzijds door de langdurige belasting van steeds weer dezelfde spiergroepen.

Door de specifieke houding van het bovenlichaam over het stuur kan er teveel spanning ontstaan in de trapezius, de nekspieren en de schoudergordel. De kromming van de onderrug kan dan weer zorgen voor een disbalans tussen de rug- en buikspieren met lage rugpijn tot gevolg. Door de sterke belasting van de quadriceps en de bilspieren kunnen ook in de liesstreek en benen problemen ontstaan.

Wielrennen geeft een kick. Er gaat niks boven het gevoel van de wind in je gezicht op een frisse mooie zonnige dag terwijl de velden aan je voorbijvliegen. Maar door de specifieke belasting is het nodig je lichaam opnieuw in balans te brengen om met meer comfort en zonder kwetsuren te kunnen blijven genieten van fietsen.

Naast een regelmatig ‘onderhoud’ bij een bekwame kine of lichaamswerker biedt yoga een effectieve manier om je lichaam te ‘resetten’ zodat het weer helemaal klaar is voor de fiets.

Dit zijn enkele voordelen op een rijtje:

  1. Strekken van de wervelkolom– zachte achterwaartse buigingen ontlasten de wervelkolom van de voorovergebogen houding, ze openen ook de voorkant van het lichaam en helpen bij het verlengen van de borstspieren. Doe deze houdingen met de nodige zorg en vermijd zeker in het begin al te extreme achterwaartse buigingen. Ik denk hierbij aan de sfinx houding, de lage cobra of de halve brug.
  2. Zijwaartse mobiliteit– wielrenners zijn ‘voorwaarts-gericht’ en houden het bovenlichaam eerder stil. Dit veroorzaakt spanning en verzwakking van de abductoren van de heupen en benen. De driehoekshouding of gestrekte driehoekshouding zijn nuttig om deze spieren te versterken en stretchen.
  3. Ontlasting van de onderrug– door te ontspannen in de houding van het kind (foetushouding) na het rijden kunnen de rugspieren over de ganse lengte ontspannen. Daarnaast is de sprinkhaan houding nuttig om de rugspieren te versterken.
  4. Core kracht– krachtige onderbuik-, bekkenbodem- en onderrugspieren zijn van vitaal belang voor houding, kracht, preventie van kwetsuren en comfort. Deze zone is bij heel wat wielrenners te zwak.
  5. Naast het ‘resetten’ van het lichaam helpt yoga om je geest tot rustte brengen zodat je je beter kan focussen. Je ontwikkelt ook meer evenwichten flexibiliteit. Door specifieke ademhalingsoefeningen kan je je longcapaciteit nog vergroten en je hart meer ontlasten, zodat je uithouding en recuperatievermogen verbeteren.

In de praktijk werk ik naast de klassieke yoga-houdingen met aangepaste variaties en oefeningen die nog beter afgestemd zijn op de specifieke noden van jouw lichaam.

Enjoy the ride!

yoga voor wielrenners

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.