Immuniteit en Covid-19 deel 2

Welke zijn nu de gevolgen voor de longen bij een infectie met SARS-CoV-2?

 

 • Door schade aan zogenaamde type II alveolaire cellen wordt er minder sufactant geproduceerd. Deze surfactant zorgt voor een verminderde oppervlaktespanning in de longblaasjes waardoor de gasuitwisseling beter gebeurt. Door beschadiging daalt de kwaliteit van de gasuitwisseling en wordt de ademhaling bemoeilijkt.
 • Door de ontsteking in de longen wordt de longbarrière beschadigd en ontstaat er longfibrose. Dit is het ontstaan van littekenweefsel in de longen. Daardoor verkleint het oppervlak van de alveolen, wat de ademhaling weer moeilijker maakt.
 • Door beschadiging van het longmicrobioom kunnen ook secundaire infecties ontstaan wat de ganse situatie nog ernstiger maakt.

Wat kan hier gedaan worden om de infectie sneller op te lossen?

 • We moeten een te hevige immuunreactie inperken, dit kan door de metabole gezondheid te optimaliseren (leefstijl, voeding, zie onze immuniteit challenge!)
 • Essentiële stoffen voor optimale immuunreactie:
  • Vitamine D
  • Vitamine C
  • Zinkmethionine
 • Oxicatieve schade beperken
  • NAC
  • alle anti-oxcidanten
 • Lactoferrine (zie vorige blogpost)
 • Longen beschermen met bosbaden en de natuur (zie vorige blogpost)

Daarnaast kan er iets gedaan worden om het herstel van de longschade te bevorderen, ook de longfibrose kan herstellen, maar dit is een delicaat proces wat tijd vergt. Advies hierover moet individueel aangepast worden. Meer info hierover kan je verkrijgen door me te contacteren.

Bovendien kan je ook hier al heel wat met gezonde leeftgewoontes! Zorg voor gebalanceerde, natuurlijke voeding, voldoende slaap, wat beweging, rust, sauna (zou heel herstellend zijn voor de longen) en natuur.

Angst en stress zijn zoveel als mogelijk te vermijden. Ik hoop dat door deze informatie te delen er toch wat tegengewicht kan gegeven worden aan het klimaat van angst die momenteel onze wereld beheerst. Het is goed om de meest kwetsbaren te beschermen, maar het is ook goed om te beseffen dat we natuurlijke wezens zijn met een innerlijk vermogen om ons aan te passen en om te gaan met andere onderdelen van de natuur waaronder virussen. Verlies jezelf ook niet in het debat van voor en tegen alle maatregelen, dat veroorzaakt ook stress en is nefast voor je immuniteit. Zorg gewoon goed voor jezelf en je dierbaren, en gebruik de kracht van de natuur, je bent er immers zelf ook deel van!

immuniteit blogpost covid19

Leer Yoga op een manier

die jou écht helpt!

Ontdek Authentieke Yoga samen met professionele kine en yoga leraar Bart Denys.

2 Comments

 1. Marie Christine

  Dank Bart voor deze waardevolle informatie. Ik geloof wat je schrijft maar doe er ook wel iets mee. Ik houd mij aan de regels maar ga niet mee in de angst die heerst over de ganse wereld. Wij moeten vertrouwen hebben in het zelfgenezend vermogen van ons lichaam en het met liefde verzorgen door de tips te volgen die jij ons aanbiedt.🙏🙏🙏. Christine.

  Reply
  • Bart Denys

   Dag Christine,
   hartelijke dank voor je reactie. Vertrouwen in het zelfgenezend vermogen is de krachtigste bron van immuniteit!

   Reply

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.